Ágyi poloska tájékoztató | irtojo.hu - Rovarirtás, rágcsálóirtás - Irtó Jóbarátok Plusz Kft. ( irtojo.hu ) rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás

Irtó Jóbarátok Plusz Kft.
és tulajdonosaik egyéni vállalkozásainak honlapja
Professzionális kártevőirtás, rovar és rágcsáló irtás. (Integrated pest control, integrated pest management.) Patkányirtás, egérirtás, csótányirtás, hangyairtás, ágyi poloskairtás, darázsirtás, légyirtás, szúnyogirtás és egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és rágcsálók irtása, megelőzése. Fertőtlenítés.
Telefon: 06 30 9960071 ; 06 30 9246438  E-mail: info@irtojo.hu
Tartalomhoz ugrás

Ágyi poloska tájékoztató | irtojo.hu

FONTOS TÁJÉKOZTATÓK
Az ágyi poloska csípése iránt az emberek érzékenysége különböző, egyes személyek arra különösen intenzíven reagálhatnak, mások viszont, az ismételt csípésre kialakult immunitás miatt nem is érzik. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert a takarótól nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri legtöbbször. A csípést csak kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél azonban a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, esetleg csalánkiütésszerű tünetek jelennek meg (urticaria ex cimicibus), de hólyagok is képződhetnek (urticaria bullosa). Az ürülék allergizáló hatása egyértelműen igazolt. A rovarok jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.
 

Felismerése: Igen jó rejtőzködő képessége miatt ez nem könnyű feladat. A díszített bútorzat, faburkolat (lambéria), tapéta, fali szőnyeg, a telezsúfolt lakás különösen kedvez megtelepedésének, ami megnehezíti felderítését. Ürülékének nyomait és lárvabőrét gyakran a rovarnál könnyebb felfedezni. Kezdeti fertőzés esetén csak a hálóhely közelében található. Ekkor az ágynemű vizsgálata célszerű, amelyen a poloskaürülék pontszerű, beszáradt barnás-fekete foltjai felfedezhetők. Ezek a nyomok a tapétán, vagy a világos szövetfelületeken (pl. függönyön) is eléggé jellemzőek.
 

Terjedésének módja: Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati, ajándékba vagy kölcsön adott tárgyakkal (pl. bútorral, képpel, bontásból származó építkezési faanyaggal, gyermekkocsival stb.), becsomagolt tárgyakkal, illetve a szállító kocsik közvetítésével. Természete általában egy lakáshoz köti, de ettől függetlenül, főleg a társasházaknál, nagyon is javasoljuk, a szigetelési hiányosságok megszüntetését, fűtéscsövek, cső és egyéb közmű folyosók, egyebek esetében, ezzel próbálva megelőzni a rovar terjedését. Gyakori, alapos, ágyak környezetére, kárpitjára, ágynemű tartójára is kiterjedő porszívózás is sokat segíthet a megelőzésben. Fertőzöttség vagy annak gyanúja esetén tanácsoljuk, hogy ágyi poloska irtást megelőzően, senki ne kezdje el a fertőzött területek lomtalanítását, mivel az, további területek fertőződéséhez vezet!
 

Irtásukról: Ágyi poloska irtásakor a rések, repedések, falszegletek, ablak- és ajtókeretek, falburkolatok (lambériák), konnektorok, kapcsolók, elosztódobozok, berendezési tárgyak (pl. szekrények, fekvő- és ülő-bútorok, képek, falvédők stb.) hátoldala kezelendő. Irtáskor megfelelő óvintézkedések betartása mellett, jelen lehet a megrendelő, de a felhasznált irtószer, a száradási idő alatt és irtás közben irritációt okozhat. Irtásnak egyetlen engedélyezett módja, a permetezés, tehát permetezőszerek alkalmazása, valamint porozószerek és fizikai segédanyagok alkalmazása. Ha figyelembe vesszük, hogy a rovar számára a legkisebb repedés alkalmas búvóhelyet és közlekedési területet jelent, szinte mindent le kell permetezni. Az irtás kiegészíthető egyéb – bizonyos esetekben a hatékonyságot növelő - irtási tevékenységekkel, mint a hidegködképzés, füstképzés, aeroszolok alkalmazása (Egyes „szakemberek” akik gázosítást ígérnek, ez utóbbi tevékenységekkel tévesztik meg a megrendelőket, amiknek természetesen nincs köze a gázosításhoz, célja az, hogy kevésbé tisztességes módon nyerjenek e területen piacot.). Szakember munkájának fontos része a megfelelő alapos tájékoztatás is, (irtás utáni teendők, mit tegyen a megrendelő, hogy a további rovarfertőződést elkerülje, stb.) körülmények függvényében és annak ismeretében. Általunk tesztelt, irtószerek kombinációját használjuk a permetezések során, minek hatástartóssága a felületeken akár több hét is lehet. Az a tapasztalat, hogy a problémát, „házi” módszerekkel és vagy üzletekben szabadon beszerezhető irtószerek használatával laikus nem igen tudja megoldani, ezért a rovar gyors terjedésének (pl.: társasházak esetében, stb.) megakadályozása érdekében, kérjen szaktanácsot és az irtást pedig minél előbb bízza szakemberre, azaz igazolt státusszal rendelkező eü. gázmesterre, vagy eü. kártevőirtóra!
 

Irtás után: Helyszín gyakorlatilag azonnal használatba vehető, de javasolt az intenzív szellőztetés mellet kivárni az irtószer teljes megszáradását. (A felhasznált irtószer, a száradási idő alatt és irtás közben irritációt okozhat.) Gyakorlati tapasztalatunk az, hogy már az irtás napjának éjszakáján megszűnik a rovarcsípés, de ennek ellenére ne távolítsuk el az irtószert a felületekről, hisz az még az hosszú ideig kifejtheti hatását a lepermetezett felületeken! Ennek érdekében, napokig mellőzni kell a vizes takarítást! Porszívózást viszont akár napi rendszerességgel, nagy alapossággal - különösen a fekvőhelyek, ágyneműtartók, és ezeknek környékén – javasoljuk elvégezni! Néhány napig, csak a velünk érintkező textíliákat mossuk ki és csak a velünk érintkező tárgyakat tisztítsuk le! Textíliák mosását – ha lehet - legalább 50 fokon kell végezni! Körülmények ismeretében és azok függvényében, általában, a garantált eredmény eléréséhez szükség lehet - 2-3 héten belül - a második irtás elvégzésére is! Irtás elvégzése után, az ágy, matrac és egyéb fertőzött tárgyak már nem okoznak a későbbiekben ismételt fertőzöttséget, csak ezen okból azoktól megválni nem szükséges, eltávolításukat csak higiénés, esztétikai, stb. okok indokolhatják.  
 
Fertőzöttséget okozó tényezők felismerésében szakembereink segítséget nyújtanak az irtás során, és ha azokat a megrendelő és közvetlen környezetében élők is tudatosan megszüntetik, későbbiekben pedig nem teremtik meg, úgy e problémától véglegesen megszabadulhatnak! Felmerülő egyéb kérdések tekintetében, állunk mindenkinek segítségére 06(30)9960-071 és a 06(30)9246-438 telefonszámokon.

Témáról bővebben, a módszertani levelekben lehet olvasni! E tájékoztatót itt töltheti le!
Telefon: 06 30 9960071 ; 06 30 9246438  E-mail: info@irtojo.hu
Vissza a tartalomhoz