Egyéb rovarok irtása / IRTOJO.HU / Tel.: 06 30 9960071 - IRTOJO.HU / 06 30 9960071 / ROVARIRTÁS, RÁGCSÁLÓIRTÁS (egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi poloskairtás, hangyairtás, darázsirtás.) Integrated pest management, pest control.

Tartalomhoz ugrás
IRTOJO.HU PLUSZ KFT.
Professzionális kártevőirtó szakvállalat.

Rovar és rágcsáló irtás, megelőzés,
intézményeknek, társasházaknak és magánszemélyeknek egyaránt.

Telefon: 06 30 9960071
Email: info@irtojo.huEgyéb rovarok irtása, e rovarproblémák megelőzése
Utóbbi években, Budapest és hazánk szinte minden pontján jelentek meg ősszel a szokásosnál nagyobb mennyiségben poloskák. (Képen látható, egyes faj színe lehet teljesen zöld is.)
A verőköltő bodobács a sok éves átlagnál magasabb hőmérsékletű őszi napokon jelentkezik tömegesen, az után pedig majd tavasszal. A tavasszal lerakott petékből ez idő tájt kelnek a lárvák. Emberre, állatokra teljesen ártalmatlanok, általában a kultúrnövényekre nézve sem veszélyesek, főleg növényi korhadékkal táplálkoznak. A verőköltő bodobács a poloskafélék családjába tartozik, de rokonaival ellentétben nem áraszt kellemetlen szagokat, és nem is csíp.
Fontos tudni, hogy a vonalas vaspondró a lakosság számára semmilyen fertőzési veszélyt nem jelent, undort keltő hatása miatt azonban szükségessé válhat irtása. Ebből a célból a lakosságnak a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó aeroszolok, vagy porozószerek alkalmazását javasoljuk. Középületekben vagy azok közvetlen közelében előforduló vaspondró vándorlás észlelése esetén az irtásról a települési önkormányzatnak kell gondoskodnia.
Már nyár elején jelenhetnek meg egyszerre nagy számban a futrinkák településeken is. Tömeges megjelenésük sokszor felesleges riadalmat okoz, mert a városi emberek gyakran tévesztik össze egyes csótányfajokkal, de ezek a rovarok ártalmatlanok (Csak a mezőgazdaságban okoznak gabona károkat.), a jól illeszkedő zárt ajtók, ablakok és szúnyoghálók kint tarthatják őket. Lakosságnak a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó aeroszolok, vagy porozószerek alkalmazását javasoljuk.
Megelőzésükről:

Rovarok épületbe bejutásának megakadályozása, csak rovarirtó vagy rovarriasztó szerek használatával (párkányok, ablak vagy ajtókeretek körül) nem lehetséges, mert szabadban tárolt eszközökkel (nem teljesen zártan csomagolt eszközök, anyagok beszállításával), passzívan is be kerülhetnek az épületekbe, üzemekbe, lakásokba. Nyitott, vagy rosszul záródó nyílászárók is biztosítják a folyamatos rovar „utánpótlást”. Mivel a rovarirtás, csak gyérítheti, jó esetben esetleg elfogadható szinten tarthatja a populációjukat ezért az ellenük való védekezés elsősorban a rovar épületekbe történő bejutásának megakadályozására korlátozódik. Ennek megfelelően, fontos a nyílás zárók jó szigetelése, zártsága, szúnyogháló alkalmazása, lehetőleg olyan megoldással, ami az ablakkeretre körbe ragasztva van. Szabadból behozott anyagokat, eszközöket pedig mindig érdemes átvizsgálni. Tudjuk, hogy a leírtak nem nyújtanak vigaszt azok számára, akiknek 1-2 példány is bosszúságot okoz, de a fentieket kiegészítve, a sűrűbb, alaposabb takarítási tevékenységgel (mint pl.: porszívózás, stb.), kis odafigyeléssel, legtöbb szabadból származó kártevő probléma megoldható, elfogadható szinten tartható. (Növényvédelem esetében is - a megkérdezett növényvédelmi mérnök kollégák szerint - legfeljebb hálóval vagy motoros lombszívóval lehet védekezni a bogyókon, paradicsomon csúnya foltokat és szívásnyomokat hagyó, mezei poloska csapás ellen.)

Élelmiszeripari, vendéglátóipari, vagy egyéb intézményekben, ahol e rovarok megjelenése nem kívánatos, javasolt a rovarok időszakos megjelenésével tervszerűen számolni. Probléma észlelése esetén fontos, a megelőzési tevékenység ismertetése az érintettekkel (dolgozókkal), takarítási tevékenység kiegészítése, épületben a rovarok megjelenését elősegítő hiányosságok megszüntetése, stb. Legfontosabb a szabadból beérkező áru vagy egyéb anyagok átvizsgálása, arról rovarok eltávolítása (lesöprés, porszívózás,stb.), ezt követően a tárolt áruk és anyagok rovarmentességének megőrzése (rendszeresebb takarítás a ki és beszállítási kapuknál, ajtók, ablakok és egyebek környékén ahol a rovarok az épületbe bekerülhetnek, élő és elhullott rovarok rendszeres eltávolítása).

Kémiai irtásukról:

Házilag, gazdaboltokban kapható piretroid hatóanyag tartalmú háztartási rovarirtó szerekkel permetezhetjük kívülről a nyílászáró kereteket, illetve a nyílászárók belső él felületeit. Ezek a hatóanyagok ölő és riasztó hatással is rendelkeznek, azonban a napfény hatására gyorsan bomlanak. Mivel a záródó éleket általában nem éri a közvetlen napfény, itt a permetezőszerek hatásukat tovább kifejthetik. A kezelést többször érdemes elvégezni ebben az időszakban. Szakember által, szabadban, professzionális szerekkel végzett kezelések természetesen eredményesebbek a fent leírtaknál, de tartósabb hatás attól sem várható el.
Vissza a tartalomhoz