HÁZIPORATKÁRÓL - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

06 (30) 996-0071
Professzionális kártevőirtás, rovar- és rágcsálóirtás, fertőtlenítés
integrated pest management, pest control
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168. / E-mail: info@irtojo.hu
Tartalomhoz ugrás

HÁZIPORATKÁRÓL

GYIK
Hogyan védekezhetünk a háziporatka ellen?

A háziporatka-allergia tüneteinek csökkentéséhez alapvetően fontos az atkaszám jelentős csökkentése. Legfontosabb talán a hálószobánk, ágyneműnk atkátlanítása, hiszen itt életünk 25-30%-át töltjük. A hálószoba, az ágynemű az atka egyik legkedveltebb lakhelye a sok hámsejt, a magas páratartalom és a viszonylag magas hőmérséklet miatt.

Kárpittalanítás

A poratkák kedvenc élőhelyei közé tartoznak a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. A háziporatka-allergiában szenvedő beteg lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr-, illetve műbőrborításúak legyenek.

Porszívók

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban. A porszívózás azonban csak akkor hatékony igazán, ha a porszívónak ún. HEPA-szűrője van (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter - "nagy hatékonyságú részecskeszűrő"). Az atkák ugyanis annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során könnyen átjutnak a porzsákon, ezzel is növelve a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Légszűrők és legkondicionálók

A légszűrők a levegőben keringő allergének kiszűrésére alkalmasak. Tudni kell azonban, hogy az allergén-utánpótlást (az atkák életét és anyagcseréjét) nem képesek megakadályozni. A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegő részecskék, pl. atkák és háziállatszőrök, pollenek, gombaspórák, füstrészecskék, valamint részecskékhez kötődött radon kiszűrésére. Egy részük mechanikus elven működik. Ezek közül a legfejlettebbek az ún. "nagy hatékonyságú részecskeszűrők" (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter). A légszűrők másik csoportja az elektromos töltéskülönbség alapján köti meg a részecskéket. Ilyen pl. az elektrosztatikus precipitátor, illetve a plasmacluster. A kombinált készülékek mechanikus és elektrosztatikus szűrő hatást is kifejtenek. Gázok megkötésére egyik típus sem képes, ilyen célra speciális kémiai filterek vagy aktív szénnel működő berendezések alkalmasak. Kontrollált vizsgálatok szerint azonban a légszűrő használata a környezeti kontroll egyéb módjai nélkül (lásd fent) nem eredményez számottevő klinikai javulást. Alkalmazásuk akkor jön szóba, ha az allergén-mentesítés más módszerei ellenére a panaszok nem csökkennek és feltételezhető, hogy a légtér allergéntartalma magas. A légkondicionáló berendezésekkel a házon kívüli allergének (pollenek, gombaspórák) jórészt kirekeszthetők a lakásokból, hivatalokból. A páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen életfeltételeket.

Ágyneműk

Életünk 25-30%-át ágyban, párnák közt töltjük. Az ágynemű a legideálisabb atkatenyészhely, ezért a legerősebben itt vagyunk kitéve ennek az allergénnek. Az allergénszám és a kitettség csökkentése érdekében több lépést is foganatosíthatunk. Egyrészt az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) hetente mossuk. Használjunk sűrűn szőtt, speciális huzatot, amely nem engedi át az atkákat.

Plüssállat-mentesítés

A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek is ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhelyet jelentenek az atkák számára. Lehetőleg az allergiás gyermekek ne aludjanak plüssállattal. Igyekezzünk olyan állatot beszerezni, amely magas hőfokon hetente mosható. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének. Ezeket a mosás tudja eltávolítani. Az atkákra a napfény is pusztítólag hat, ezért az állatok napoztatása is megfelelő megoldás lehet. Sajnos az allergének ez esetben sem távoznak, ezért a mosás itt is indokolt.

Atkaölő szerek

Az atkaölő szerek, az ún. akaricidek hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell, ami viszont a költségeket növeli. Tudni kell azt is, hogy az akaricidek elpusztítják ugyan az atkákat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak. (A csersav viszont képes az allergént elroncsolni, bár az atkát nem öli meg.)

A hasznos tanácsok listája

 • A lakás levegőjének hőmérsékletét tartsa 20°C alatt!
 • Ügyeljen, hogy a lakás páratartalma ne emelkedjen 60% fölé!
 • Naponta kiadósan szellőztesse a szobákat, különösen a hálószobát! Lehetőleg egyformán fűtse a szobákat, s a levegőpárásítót ne tegye a fűtőtest közelébe!
 • A hálószoba legyen száraz, penészgombamentes!
 • Ágyneműit hetente cserélje, s legalább 60°C-on mossa!
 • Cserélje ki állati vagy növényi anyagból (pl. gyapjú) készült matracait, kárpitjait szivacsra, szintetikus anyagokra!
 • Használjon olyan matrac- és ágyneműhuzatot, amely az atkák számára átjárhatatlan, mégis jól szellőzik.
 • Poros ruháit és cipőit soha ne a lakószobában cserélje le!
 • Soha ne fésülködjön a hálószobában!
 • Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!
 • A bútorok kárpitja lehetőleg szintetikus anyagú legyen! A bőrhuzat előnyösebb, mint a természetes anyagból készült szövet.
 • A szőnyegeket lehetőség szerint cserélje ki linóleumra vagy résmentesen fugázott parkettára, amelyek könnyen tisztíthatók!
 • Azokat a kárpitokat és szőnyegeket, amelyeket nem tud kicserélni, kezelje atkairtó szerrel!
 • Lehetőség szerint minden "porfogót" távolítson el, mint pl. szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, textil lámpaernyő, textilanyagú tapéta stb.!
 • Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel! Lehetőleg ne tartson akváriumot!
 • Minden mosható textíliát mosson ki 60°C-on, a nem moshatókat pedig adja tisztítóba!
 • Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
 • Használjon HEPA-szűrős porszívót!
 • Csak mosható plüssjátékokat vegyenek, amelyek szivaccsal vannak kitömve! Ezeknek a játékoknak a tisztítására megoldás lehet fagyasztásuk is 12 órára, ugyanis -20°C-on az atkák elpusztulnak.
 • Ha van szellőztető vagy légkondicionáló berendezés, ezek legyenek speciális atkaszűrő technikával ellátva!
 • Kirándulás, üdülés, utazás, üzleti út és hotelban tartózkodás esetére vigye magával szükséges gyógyszereit, illetve párnáját és ágyneműhuzatát!
 • Ha teheti, magas hegyekbe menjen üdülni, ugyanis 1600 méteres tengerszint felett nincsenek atkák!
Telefon: 06 (30) 996-0071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Vissza a tartalomhoz