Konyhai csótány probléma megelőzéséről - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

06 (30) 996-0071
Professzionális kártevőirtás, rovar- és rágcsálóirtás, fertőtlenítés
integrated pest management, pest control
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168. / E-mail: info@irtojo.hu
Tartalomhoz ugrás

Konyhai csótány probléma megelőzéséről

GYIK
20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A nőstény a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullajtja. Élettartama 0,5-2 év. A német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb. Hazánkban évente csak 1 nemzedéke van. A 20-29 oC hőmérsékletű helyeket szereti. Többnyire a padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot jobban kedveli.

Ez, a meglehetősen urbanizálodott csótányfaj, hogyan is kerül a lakásba?

Egy családi házba vagy egy frissen felújított lakásba, panellakásokba, régebben épült társasházak lakásaiba, irodaházakban, stb. is bármikor megjelenhetnek. Miért is? Mert ezek általában nincsenek jól szigetelve, sok a repedés, rés a falakon, nem záródnak jól az ajtók, ablakok, így a csótányoknak is könnyebb dolguk van. Egyébként pedig a vizesblokkok (WC, kád, zuhany) vezetékein keresztül is előszeretettel közlekednek valamint a szemétledobón át is könnyedén fel jutnak a lakásokba. De bejuthatnak még a nyitott ablakon át is, főleg, ha sokat szellőztetünk, és akkor sem vagyunk védve, ha emeleten lakunk. A csótányok gyorsan mozognak, ráadásul a falon függőlegesen is képesek felmászni. Pincében vagy raktárban tárolt tárgyakkal is bevihetjük a lakásunkba.

Mit tegyünk?

Ha a rovar rendszeresen vagy esetleg tömegesen megjelenik, érdemes szakember segítségét kérni. Rovarirtáskor a szakember tartós hatású rovarirtószert használ, minek hatástartóssága épületen belül, több hétig is tarthat (ha optimális a körülmény, a felületeken víz nem éri vagy le nem mossák), épületen kívül, szabadban viszont gyorsan lebomlik, sok külső tényező miatt (pl.: eső, páratartalom, UV sugárzás, stb.).

Irtás után, kívülről jövő, lakásunkban bejutó rovarok esetében a kijuttatott rovarirtószer ellenére, még élő, melletük már döglött (döglődő) rovarokkal találkozhatunk, ami undort kelthet egyes emberekben.

Sokat szoktam az érintetteknek mondani, hogy a rovarok megjelenését, ember által megteremtett körülmények okozzák. Ha az okozó tényezők nem szűnnek meg, csak idő kérdése és a rovar mejelenik környezetünkben, így az irtás, természetesen nem jelent végleges megoldást, ezért az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • tartsuk tisztán lakásunkat, ürítsük gyakran a szemetest,
  • réseket, repedéseke alaposan tömítsük el (itt vegyük figyelembe, hogy a kifejléssel szaporodó rovar lárva állapota 1-2 miliméter csak),
  • egyéb a csótányok bejutását elősegítő épületbeni hiányosságokat szüntessük meg,
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) szigetelését javítsuk ki,
  • nyílászárókat (ajtók, ablakok), tartsuk zárva és csak ott szellőztessünk ahol jól szigetelő szúnyogháló van,
  • csővezetékek áttörési helyeinek tömítését végezzük el,
  • bűzelzárókat (mosdószifonok, padlószifonok, stb.), ne hagyjuk kiszáradni,
  • lakásba bejutó példányok összefogására, használjunk ragadólapos csótánycsapdát, ezzel ellenőrizhetjük is csótány jelenlétét valamint a szakembernek is segítünk a probléma azonosításában (Nagyobb üzletekben, gazdaboltokban, drogériákban, stb. beszerezhető, egy csomag azaz 4db ára kb. 1000 forint.).


Telefon: 06 (30) 996-0071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Vissza a tartalomhoz