KONYHAI CSÓTÁNYRÓL - IRTOJO.HU PLUSZ KFT. / 06 30 9960071 / ROVARIRTÁS, RÁGCSÁLÓIRTÁS (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

06 30 9960071
Integrated pest management, pest control.
Székhely: 1173 Budapest, Pesti út 168.
IRTOJO.HU PLUSZ Kft.
Rovarirtás, rágcsálóirtás (egészségügyi kártevőirtás), fertőtlenítés,
Professzionális kártevőirtó szakvállalat.
intézményeknek, társasházaknak, lakosságnak.
Fiók telephely: 2300 Ráckeve, Somlyósziget
Tartalomhoz ugrás

KONYHAI CSÓTÁNYRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEKRE
20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A nőstény a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullajtja. Élettartama 0,5-2 év. A német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb. Hazánkban évente csak 1 nemzedéke van. A 20-29 oC hőmérsékletű helyeket szereti. Többnyire a padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot jobban kedveli.

Ez, a meglehetősen urbanizálodott csótányfaj, hogyan is kerül a lakásba?

Egy családi házba vagy egy frissen felújított lakásba, panellakásokba, régebben épült társasházak lakásaiba, irodaházakban, stb. is bármikor megjelenhetnek. Miért is? Mert ezek általában nincsenek jól szigetelve, sok a repedés, rés a falakon, nem záródnak jól az ajtók, ablakok, így a csótányoknak is könnyebb dolguk van. Egyébként pedig a vizesblokkok (WC, kád, zuhany) vezetékein keresztül is előszeretettel közlekednek valamint a szemétledobón át is könnyedén fel jutnak a lakásokba. De bejuthatnak még a nyitott ablakon, erkély ajtókon át is, főleg, ha sokat szellőztetünk, és akkor sem vagyunk védve, ha emeleten lakunk. A csótányok gyorsan mozognak, ráadásul a falon függőlegesen is képesek felmászni. Pincében vagy raktárban tárolt tárgyakkal is bevihetjük a lakásunkba.

Mit tegyünk?

Ha ez a rovar rendszeresen (pl.: évről évre időszakosan) vagy egy adott időszakban tömegesen megjelenik, érdemes szakember segítségét kérni. Rovarirtáskor a szakember tartós hatású rovarirtószert használ, minek hatástartóssága épületen belül, több hétig is tarthat (ha optimális a körülmény, a felületeken víz nem éri vagy le nem mossák), épületen kívül, szabadban viszont gyorsan lebomlik, sok külső tényező miatt (pl.: eső, páratartalom, UV sugárzás, stb.).

Közvetlenűl irtás elvégzése után, környezetünkből lakásunkba folyamatosan bejutó rovarok miatt, a kijuttatott rovarirtószer ellenére, még élő és vagy melletük már döglött (döglődő) rovarokkal is találkozhatunk. Későbbiekben fenmaradó probléma esetében vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a rovarok megjelenését, sokszor ember által megteremtett körülmények okozzák, és ha a a korábban problémát okozó tényezők nem szűnnek meg, csak idő kérdése és a rovar ismét megjelenik környezetünkben, így az irtás, természetesen nem jelent végleges megoldást, ezért az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • réseket, repedéseke alaposan tömítsük el (itt vegyük figyelembe, hogy a kifejléssel szaporodó rovar lárva állapota 1-2 miliméter csak),
  • egyéb a csótányok bejutását elősegítő épületbeni hiányosságokat szüntessük meg,
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) szigetelését javítsuk ki,
  • nyílászárókat (ajtók, ablakok), tartsuk zárva és csak ott szellőztessünk ahol jól szigetelő szúnyogháló van,
  • csővezetékek áttörési helyeinek tömítését végezzük el,
  • tartsuk tisztán lakásunkat, ürítsük gyakran a szemetest,
  • bűzelzárókat (mosdószifonok, padlószifonok, stb.), ne hagyjuk kiszáradni!

Probléma enyhítése, megszüntetése érdekében, kérje a szakember által végzett rendszeres (évi 2-4 alkalom) megelőző irtást a közös területeken. Rovar megjelenését rovarcsapda (alul látható képen) kihelyezésével figyeljük meg, ami szerencsés esetben a lakásba néha-néha bejutó 1-2 példányt is begyűjti!


Fontos javaslat!

Csótányfertőzöttség gyanúja esetén, használjunk ragadólapos csótánycsapdát, amivel könnyen ellenőrizhetjük a csótányok jelenlétét, előfordulásuk helyét, továbbá használatával segítjük az irtást végző szakembert a probléma beazonosításában, annak gyorsabb és hatékonyabb felszámolása érdekében. (Nagyobb üzletekben, gazdaboltokban, drogériákban, stb. beszerezhető.)!

telefon: 06 30 9960071
e-mail: info@irtojo.hu
ELÉRHETŐSÉGEINK:
LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA!
KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!
Olvasd be telefonoddal a QR kódot és mentsd el elérhetőségünket!
Vissza a tartalomhoz