Konyhai csótány problémáról - IRTOJO.HU / 06 30 9960071 / ROVARIRTÁS, RÁGCSÁLÓIRTÁS (egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi poloskairtás, hangyairtás, darázsirtás.) Integrated pest management, pest control.

Tartalomhoz ugrás
IRTOJO.HU PLUSZ KFT.
Professzionális kártevőirtó szakvállalat.

Rovar és rágcsáló irtás, megelőzés,
intézményeknek, társasházaknak és magánszemélyeknek egyaránt.

Telefon: 06 30 9960071
Email: info@irtojo.huKonyhai csótány problémáról
20-27 mm nagyságú, feketés barna színű konyhai csótány (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A nőstény a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullajtja. Élettartama 0,5-2 év. A 20-29 oC hőmérsékletű helyeket szereti. Többnyire a padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot jobban kedveli.
Ez, a meglehetősen urbanizálódott csótányfaj, hogyan is kerül a lakásba?

Egy családi házba vagy egy frissen felújított lakásba, panellakásokba, régebben épült társasházak lakásaiba, irodaházakban, stb. is bármikor megjelenhetnek. Miért is? Mert ezek általában nincsenek jól szigetelve, sok a repedés, rés a falakon, nem záródnak jól az ajtók, ablakok, így a csótányoknak is könnyebb dolguk van. Egyébként pedig a vizesblokkok vezeték csatornáin keresztül, kiszáradt padlólefolyón vagy egyéb kiszáradt bűzelzárószifonokon át is előszeretettel közlekednek. De bejuthatnak még a nyitott ablakon, erkély ajtókon át is, főleg, ha sokat szellőztetünk, és akkor sem vagyunk védve, ha emeleten lakunk. A csótányok gyorsan mozognak, ráadásul a falon függőlegesen is képesek felmászni. Pincében vagy raktárban tárolt tárgyakkal is bevihetjük a lakásunkba.

Mit tegyünk?

Ha ez a rovar megjelenik, érdemes szakember segítségét is kérni. Rovarirtáskor a szakember tartós hatású rovarirtószert használ, minek hatástartóssága épületen belül, több hétig is tarthat (ha optimális a körülmény, a felületeken víz nem éri vagy le nem mossák), épületen kívül, szabadban viszont gyorsan lebomlik, sok külső tényező miatt (pl.: eső, páratartalom, UV sugárzás, stb.). Irtás elvégzése után, környezetünkből épületbe (lakásunkba, stb.) folyamatosan bejutó rovarok miatt, a kijuttatott rovarirtószer ellenére, még élő és vagy mellettük már döglött (döglődő) rovarokkal találkozhatunk.

Későbbiekben visszatérő probléma esetében vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a rovarok megjelenését, sokszor ember által megteremtett körülmények okozzák, és ha a a korábban problémát okozó tényezők nem szűnnek meg, a rovar ismét, akár rendszeresen, időszakosan megjelenhet környezetünkben, ezért még az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • réseket, repedéseke alaposan tömítsük el (itt vegyük figyelembe, hogy a kifejléssel szaporodó rovar lárva állapota 1-2 miliméter csak),
  • egyéb a csótányok bejutását elősegítő épületbeni hiányosságokat szüntessük meg,
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) szigetelését javítsuk ki,
  • nyílászárókat (ajtók, ablakok), tartsuk zárva és csak ott szellőztessünk ahol jól szigetelő szúnyogháló van,
  • csővezetékek áttörési helyeinek tömítését végezzük el,
  • tartsuk tisztán lakásunkat, ürítsük gyakran a szemetest,
  • bűzelzárókat (mosdószifonok, padlószifonok, stb.), ne hagyjuk kiszáradni!

Probléma enyhítése, megszüntetése érdekében, kérje a szakember által végzett rendszeres (évi 2-4 alkalom) megelőző irtást, társasházak közös területein és minden egyéb helyeken. Rovar megjelenését rovarcsapda (alul látható képen) kihelyezésével figyeljük meg, ami szerencsés esetben a lakásba néha-néha bejutó 1-2 példányt is begyűjtheti!
Fontos javaslat!

Csótányfertőzöttség gyanúja esetén, használjunk ragadólapos csótánycsapdát, amivel könnyen ellenőrizhetjük a csótányok jelenlétét, előfordulásuk helyét, továbbá használatával segítjük az irtást végző szakembert a probléma beazonosításában, annak gyorsabb és hatékonyabb felszámolása érdekében. (Nagyobb üzletekben, gazdaboltokban, drogériákban, stb. beszerezhető.)!


Vissza a tartalomhoz