Konyhai csótány problémáról - IRTOJO.HU / 06309960071 / ROVARIRTÁS, RÁGCSÁLÓIRTÁS (egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi poloskairtás, hangyairtás, darázsirtás.) Integrated pest management, pest control.

IRTOJO.HU PLUSZ KFT.
Professzionális kártevőirtó szakvállalat.
Rovarirtás, rágcsálóirtás, integrált kártevők elleni védekezés (IPM),
Integrated pest management, pest control.
intézményeknek, társasházaknak, lakosságnak.
Telefon: +36 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu
1173 Budapest, Pesti út 168.
Kövess minket
Tartalomhoz ugrás

Konyhai csótány problémáról

GY.I.K > Csótányokról...
20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A nőstény a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullajtja. Élettartama 0,5-2 év. A német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb. Hazánkban évente csak 1 nemzedéke van. A 20-29 oC hőmérsékletű helyeket szereti. Többnyire a padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot jobban kedveli.
Ez, a meglehetősen urbanizálodott csótányfaj, hogyan is kerül a lakásba?

Egy családi házba vagy egy frissen felújított lakásba, panellakásokba, régebben épült társasházak lakásaiba, irodaházakban, stb. is bármikor megjelenhetnek. Miért is? Mert ezek általában nincsenek jól szigetelve, sok a repedés, rés a falakon, nem záródnak jól az ajtók, ablakok, így a csótányoknak is könnyebb dolguk van. Egyébként pedig a vizesblokkok (WC, kád, zuhany) vezetékein keresztül is előszeretettel közlekednek valamint a szemétledobón át is könnyedén fel jutnak a lakásokba. De bejuthatnak még a nyitott ablakon, erkély ajtókon át is, főleg, ha sokat szellőztetünk, és akkor sem vagyunk védve, ha emeleten lakunk. A csótányok gyorsan mozognak, ráadásul a falon függőlegesen is képesek felmászni. Pincében vagy raktárban tárolt tárgyakkal is bevihetjük a lakásunkba.

Mit tegyünk?

Ha ez a rovar rendszeresen (pl.: évről évre időszakosan) vagy egy adott időszakban tömegesen megjelenik, érdemes szakember segítségét kérni. Rovarirtáskor a szakember tartós hatású rovarirtószert használ, minek hatástartóssága épületen belül, több hétig is tarthat (ha optimális a körülmény, a felületeken víz nem éri vagy le nem mossák), épületen kívül, szabadban viszont gyorsan lebomlik, sok külső tényező miatt (pl.: eső, páratartalom, UV sugárzás, stb.).

Közvetlenűl irtás elvégzése után, környezetünkből lakásunkba folyamatosan bejutó rovarok miatt, a kijuttatott rovarirtószer ellenére, még élő és vagy melletük már döglött (döglődő) rovarokkal is találkozhatunk. Későbbiekben fenmaradó probléma esetében vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a rovarok megjelenését, sokszor ember által megteremtett körülmények okozzák, és ha a a korábban problémát okozó tényezők nem szűnnek meg, csak idő kérdése és a rovar ismét megjelenik környezetünkben, így az irtás, természetesen nem jelent végleges megoldást, ezért az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • réseket, repedéseke alaposan tömítsük el (itt vegyük figyelembe, hogy a kifejléssel szaporodó rovar lárva állapota 1-2 miliméter csak),
  • egyéb a csótányok bejutását elősegítő épületbeni hiányosságokat szüntessük meg,
  • nyílászárók (ajtók, ablakok) szigetelését javítsuk ki,
  • nyílászárókat (ajtók, ablakok), tartsuk zárva és csak ott szellőztessünk ahol jól szigetelő szúnyogháló van,
  • csővezetékek áttörési helyeinek tömítését végezzük el,
  • tartsuk tisztán lakásunkat, ürítsük gyakran a szemetest,
  • bűzelzárókat (mosdószifonok, padlószifonok, stb.), ne hagyjuk kiszáradni!

Probléma enyhítése, megszüntetése érdekében, kérje a szakember által végzett rendszeres (évi 2-4 alkalom) megelőző irtást a közös területeken. Rovar megjelenését rovarcsapda (alul látható képen) kihelyezésével figyeljük meg, ami szerencsés esetben a lakásba néha-néha bejutó 1-2 példányt is begyűjti!

Fontos javaslat!

Csótányfertőzöttség gyanúja esetén, használjunk ragadólapos csótánycsapdát, amivel könnyen ellenőrizhetjük a csótányok jelenlétét, előfordulásuk helyét, továbbá használatával segítjük az irtást végző szakembert a probléma beazonosításában, annak gyorsabb és hatékonyabb felszámolása érdekében. (Nagyobb üzletekben, gazdaboltokban, drogériákban, stb. beszerezhető.)!Intézmények, e kártevőkkel kapcsolatos megelőzési kötelezettségeiről, ide kattintva olvashat!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA AKÁR AZZONNAL,

Segítünk a problémája megoldásában, majd a helyi körülmények ismeretében tanácsokat adunk, a későbbi kártevő problémájának megelőzését illetően.

Telefon: +36 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu
1173 Budapest, Pesti út 168.
Vissza a tartalomhoz