Miért nincs kullancsirtás? Megelőzési lehetőségek - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

Professzionális kártevőirtás, rovar és rágcsáló irtás, fertőtlenítés, intézményekben, irodaházakban, társasházakban, élelmiszer és vendéglátó iparban, egyéb helyeken.  (Integrated pest control, integrated pest management.) Patkányirtás, egérirtás, csótányirtás, hangyairtás, ágyi poloskairtás, darázsirtás, légyirtás, szúnyogirtás és egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és rágcsálók irtása, megelőzése. (Megrendelőink körében elterjedt beceneveink: irtójó, irtójók, jóbarátok, irtójóirtó, irtójóirtók.)
Telefon: 06 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Tartalomhoz ugrás

Miért nincs kullancsirtás? Megelőzési lehetőségek

GYAKORI KÉRDÉSEKRE
Az Európai Unió 1849/2006/EK rendeletében (2006. 12. 14.) döntött arról, hogy egyéb biocid vegyületek mellett az évtizedeken keresztül kullancsirtásra hazánkban is felhasznált pirimifosz-metil a biocid hatóanyag-felülvizsgálati programból kikerül. Valójában tehát nem a kullancsirtás technológiája került "betiltásra". Az EU-ban 2000-ben megkezdett, 10 éves periódusra tervezett biocid felülvizsgálati program célja egy olyan hatóanyag-jegyzék létrehozása, amelyen csak azon biocid hatóanyagok szerepelnek, amelyeket a tagállamok egységes elvek szerint fizikai-kémiai, hatástani-alkalmazási, környezet-toxikológiai valamint humántoxikológiai szempontból felülvizsgáltak. Egy-egy hatóanyag felülvizsgálata az előírt dokumentáció benyújtásától a listára felvételről történő szavazásig legalább 2,5-3 évet igényel. A folyamat elején a hatóanyag gyártója a felülvizsgálatban való érdekeltségét a dokumentáció benyújtásával egyértelműen jelzi. Előfordul azonban jellemzően anyagi okokból, hiszen a komplett dosszié összeállításához rendkívül költséges vizsgálatok szükségesek hogy a megkezdett felülvizsgálat megakad, és a gyártó a munka folytatásáról lemond. Ekkor jogi döntés születik arról, hogy a hatóanyag kikerül a felülvizsgálatból, amelynek azonban az is következménye, hogy 12 hónapos átmeneti időszakot követően a tagállamoknak kötelességük biztosítani, hogy ilyen hatóanyagú biocid termék a területükön ne kerüljön forgalomba. A fenti döntés alapján tehát a pirimifosz-metil hatóanyagú készítmények irtószerként, biocid termékként, az Unió országaiban nem maradhattak forgalomban. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egyetlen, Magyarországon kullancsirtásra engedélyezett permetezőszer, az Actellic 50 EC rovarirtó koncentrátum forgalomba hozatali engedélyét 2007. augusztus 10-től visszavonta.

Kullancsról, megelőzés lehetőségeiről szóló kiadványt itt letöltheti!

Egyéb:

Telefon: 06 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu
Vissza a tartalomhoz