Lapp erdei "repülő" csótányról - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

06 (30) 996-0071
Professzionális kártevőirtás, rovar- és rágcsálóirtás, fertőtlenítés
integrated pest management, pest control
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168. / E-mail: info@irtojo.hu
Tartalomhoz ugrás

Lapp erdei "repülő" csótányról

GYIK
lapp erdeicsótány
A lapp erdeicsótány főként, városok zöldövezeti kerületeiben okoz kellemetlenséget. Laikusok által, e fajok, könnyen összetéveszthetőek a közismertebb, a lakásokban, éttermek konyháiban, stb. kellemetlenséget okozó német csótánnyal! De míg a német csótány és az egyéb előforduló csótányfajok (konyhai) a szárnyukat nem képesek repülésre használni, addig a lapp erdeicsótányok nagyon jól repülnek. Főként a hímek, mert a nőstények inkább ugranak. A külső hasonló jegyek mellett, mint a hosszú csáp, 6 – 12 mm méret, szárnyfedő, barnás színezet, sok tekintetben eltérnek a lakáson belül előforduló egészségügyi kártevők közé sorolt csótányoktól az erdeicsótány. Leginkább életmódjukban. Az erdeicsótány nappali életmódot folytat, és a lakások helyett, erdei övezetben, tisztások, erdőszegélyek környékén érzi jól magát. Kimondottan az avar alatt érzi jól magát. Mindenevő, korhadékot, és kisebb rovarokat gyakran fogyaszt. Lakásban nem érzi jól magát, megjelenésük elsősorban véletlen berepülés által történhet. De rendszerint nem is az a gond, hogy a lakásba betéved. Hanem, ha tömegesen ellepik a kertet.

Mit lehet tenni e csótányfajok ellen?

A lakásba való berepülés ellen egyedül a fizikai védekezés, a szúnyoghálózás az eredményes megoldás. Mivel a lakás nem természetes életközege, nem kell attól tartani, hogy tömegesen megszállnák a lakásokat. Az esti lámpafényes szellőztetést érdemes kerülni, mert a fény csak jobban vonzza őket. A kert rendbetételével az avar állandó feltakarításával az életkörülményeiket nehezíthetjük meg, így ezzel is érhetünk el sikereket.

Drasztikus példányszámcsökkenést vegyszeres permetezéssel is el lehet érni, de fontos tudni, hogy ez mindig csak egy adott időszakra, és területre koncentrálódik. Mivel szabadban élnek, vándorolhatnak, később visszajöhetnek, ráadásul az irtószerek aktivitási ideje jelentősen rövidebb ideig tart, mint zárt térben, ahol nincs kitéve csapadéknak, napfénynek és egyéb külső környezeti hatásoknak.
Telefon: 06 (30) 996-0071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Vissza a tartalomhoz