Lódarázs vagy óriás tőrösdarázs? - IRTOJO.HU / 06 30 9960071 / ROVARIRTÁS, RÁGCSÁLÓIRTÁS (egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi poloskairtás, hangyairtás, darázsirtás.) Integrated pest management, pest control.

Tartalomhoz ugrás
IRTOJO.HU PLUSZ KFT.
Professzionális kártevőirtó szakvállalat.

Rovar és rágcsáló irtás, megelőzés,
intézményeknek, társasházaknak és magánszemélyeknek egyaránt.

Telefon: 06 30 9960071
Email: info@irtojo.huLódarázs vagy óriás tőrösdarázs?
...azaz hogyan különböztessük meg ezeket az ártalmatlan rovarokat a veszélyes lódarazsaktól?
Az óriás tőrösdarázs hasznos és védett rovar. Emberre, haszonállatra ártalmatlan! Ezek a rovarok könnyen pánikot kelthetnek, mert összetéveszthetők a valóban veszélyes lódarazsakkal. Nagy tömegben is keringhetnek májustól a méretes tőrösdarazsak a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében vagy a komposztnál. A tőrösdarazsak megjelenésére ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában vagy a komposztban nyüzsögnek a cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogár lárvák. A lárvákat a tőrösdarazsak a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetéznek, kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort.
Hogyan különböztessük meg ezeket az ártalmatlan rovarokat a veszélyes lódarazsaktól?

Ha már ismerjük a két fajt, megkülönböztetésük meglehetősen egyszerű.  Ahogy a képeken látható, a lódarázs (kép jobb oldalán) mintázata jellegzetesen fekete-sárga, akárcsak a többi társas darázsé, míg az óriás tőrösdarázsnál (kép bal oldalán) más a potroh rajzolata.


Balra óriás tőrösdarázs, jobbra lódarázs.
Vissza a tartalomhoz