Mezei poloska, bodobács és egyebek - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

06 (30) 996-0071
Professzionális kártevőirtás, rovar- és rágcsálóirtás, fertőtlenítés
integrated pest management, pest control
Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168. / E-mail: info@irtojo.hu
Tartalomhoz ugrás

Mezei poloska, bodobács és egyebek

SZOLGÁLTATÁSAINK > ROVARIRTÁS
Utóbbi években, Budapest és hazánk szinte minden pontján jelentek meg ősszel a szokásosnál nagyobb mennyiségben poloskák. (Képen látható, egyes faj színe lehet teljesen zöld is.) Ez annak köszönhető, hogy az őshonos mezei poloskáknak jó évük volt, valamint megjelent egy keleti faj is, ami elszaporodóban van Magyarországon. Inváziótól nem kell tartani. Az állatok a külső kerületekben vannak jelen nagyobb koncentrációban. Ha nem akarjuk, hogy bebüdösítsenek, ne gyilkoljunk, inkább óvatosan rakjuk ki őket a lakásból. Az állatok akkor árasztanak magukból bűzt, ha megijednek, ez egy védelmi reakció a részükről. Ezért, ha nem akarjuk, hogy büdös legyen a kezünk, vagy a bármi, akkor nem érdemes támadólag közeledni feléjük. Ha valaki nagyon undorodik attól, hogy a kezére engedjen egy poloskát, az próbálkozhat még azzal, hogy egy papírt rak az állat elé, amire az békésen rámászik, és akkor könnyen ki lehet rakni a lakásból. Ha még ez is kevés, akkor megpróbálkozhatnak a klasszikus poharas módszerrel, amikor egy poharat tesznek az állatra, hogy ne tudjon elrepülni, majd becsúsztatnak alá egy papírt, és az alkalmi cellát csak a szabadban nyitják ki.
mezei poloska "büdösbogár"
A verőköltő bodobács a sok éves átlagnál magasabb hőmérsékletű őszi napokon jelentkezik tömegesen, az után pedig majd tavasszal. A meteorológusok nem jeleznek gyors lehűlést, ezért számítani lehet továbbra is a bodobács megjelenésére. A tavasszal lerakott petékből ez idő tájt kelnek a lárvák. Emberre, állatokra teljesen ártalmatlanok, általában a kultúrnövényekre nézve sem veszélyesek, főleg növényi korhadékokkal táplálkoznak. A verőköltő bodobács a poloskafélék családjába tartozik, de rokonaival ellentétben nem áraszt kellemetlen szagokat, és nem is csíp. Idén ősszel azonban annyira felszaporodtak az Alföldön, hogy sok helyen pusztán tömegük miatt kellemetlenné váltak.
bodobács
Nagyjából 3-4 évvel ezelőtt kezdtek el terjedni hazánkban a harlekinkaticák. Ezek az állatok főleg a levéltetvek és a pajzstetvek legnagyobb ellenségei, ezért Amerikában elkezdtek védekezni a segítségükkel. Azonban hihetetlen mértékben elszaporodtak, 1960 körül megjelentek Európában, először szabadföldön, majd a kis kertekben is egyre többet lehetett látni belőlük. A legnagyobb baj az velük, hogy hihetetlenül el tudnak szaporodni, az ősz közeledtével képesek ellepni az egész házat. A másik problémát az jelenti, hogy mivel levéltetvekkel táplálkoznak, ezek hiányában elkezdik az őshonos katicák lárváit is elfogyasztani, megrágja az almát, a körtét és a málnát is.
harlekin katicabogár

Fontos tudni, hogy a vonalas vaspondró a lakosság számára semmilyen fertőzési veszélyt nem jelent, undort keltő hatása miatt azonban szükségessé válhat irtása. Ebből a célból a lakosságnak a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó aeroszolok, vagy porozószerek alkalmazását javasoljuk. Középületekben vagy azok közvetlen közelében előforduló vaspondró vándorlás észlelése esetén az irtásról a települési önkormányzatnak kell gondoskodnia. A vonalas vaspondró elpusztítása természetes élőhelyükön (erdő, mező, legelő) nem indokolt, sőt káros, csupán az emberi lakóhelyre vándorló populációt szükséges megsemmisíteni.
vonalas vaspondró
Már nyár elején jelenhetnek meg egyszerre nagy számban a futrinkák településeken is. Tömeges megjelenésük sokszor felesleges riadalmat okoz, mert a városi emberek gyakran tévesztik össze egyes csótányfajokkal, de ezek a rovarok ártalmatlanok (Csak a mezőgazdaságban okoznak gabona károkat.), a jól illeszkedő zárt ajtók, ablakok és szúnyoghálók kint tarthatják őket. Lakosságnak a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó aeroszolok, vagy porozószerek alkalmazását javasoljuk.
gabona futrinka
Megelőzésükről:

Rovarok épületbe bejutásának megakadályozása, csak rovarirtó vagy rovarriasztó szerek használatával (párkányok, ablak vagy ajtókeretek körül) nem lehetséges, mert szabadban tárolt eszközökkel (nem teljesen zártan csomagolt eszközök, anyagok beszállításával), passzívan is be kerülhetnek az épületekbe, üzemekbe, lakásokba. Nyitott, vagy rosszul záródó nyílászárók is biztosítják a folyamatos rovar „utánpótlást”. Mivel a rovarirtás, csak gyérítheti, jó esetben esetleg elfogadható szinten tarthatja a populációjukat ezért az ellenük való védekezés elsősorban a rovar épületekbe történő bejutásának megakadályozására korlátozódik. Ennek megfelelően, fontos a nyílás zárók jó szigetelése, zártsága, szúnyogháló alkalmazása, lehetőleg olyan megoldással, ami az ablakkeretre körbe ragasztva van. Szabadból behozott anyagokat, eszközöket pedig mindig érdemes átvizsgálni. Tudjuk, hogy a leírtak nem nyújtanak vígaszt azok számára, akiknek 1-2 példány is bosszúságot okoz, de a fentieket kiegészítve, a sűrűbb, alaposabb takarítási tevékenységgel (mint pl.: porszívózás, stb.), kis odafigyeléssel, legtöbb szabadból származó kártevő probléma megoldható, elfogadható szinten tartható. (Növényvédelem esetében is - a megkérdezett növényvédelmi mérnök kollégák szerint - legfeljebb hálóval vagy motoros lombszívóval lehet védekezni a bogyókon, paradicsomon csúnya foltokat és szívásnyomokat hagyó, mezei poloska csapás ellen.)

Élelmiszeripari, vendéglátóipari, vagy egyéb intézményekben, ahol e rovarok megjelenése nem kívánatos, javasolt a rovarok időszakos megjelenésével tervszerűen számolni, probléma észlelése esetén fontos, a megelőzési tevékenység ismertetése az érintettekkel (dolgozókkal), takarítási tevékenység kiegészítése, épületben a rovarok megjelenését elősegítő hiányosságok megszüntetése, stb. Legfontosabb a szabadból beérkező áru vagy egyéb anyagok átvizsgálása, arról rovarok eltávolítása (lesöprés, porszívózás,stb.), ezt követően a tárolt áruk és anyagok rovarmentességének megőrzése (rendszeresebb takarítás a ki és beszállítási kapuknál, ajtók, ablakok és egyebek környékén ahol a rovarok az épületbe bekerülhetnek, élő és elhullott rovarok rendszeres eltávolítása).

Kémiai irtásukról:

Házilag, gazdaboltokban kapható piretroid hatóanyag tartalmú háztartási rovarirtó szerekkel permetezhetjük kívülről a nyílászáró kereteket, illetve a nyílászárók belső él felületeit. Ezek a hatóanyagok ölő és riasztó hatással is rendelkeznek, azonban a napfény hatására gyorsan bomlanak. Mivel a záródó éleket általában nem éri a közvetlen napfény, itt a permetezőszerek hatásukat tovább kifejthetik. A kezelést többször érdemes elvégezni, megismételni ebben az időszakban. Szakember által, szabadban, professzionális szerekkel végzett kezelések természetesen eredményesebbek a fent leírtaknál, de tartósabb hatás attól sem várható el.
Telefon: 06 (30) 996-0071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Vissza a tartalomhoz