Zöldövezetekben előforduló"repülő" csótányról - IRTOJO.HU (rovarirtás, rágcsálóirtás, egérirtás, patkányirtás, csótányirtás, ágyi polokairtás, hangyairtás, darázsirtás)

Professzionális kártevőirtás, rovar és rágcsáló irtás, fertőtlenítés, intézményekben, irodaházakban, társasházakban, élelmiszer és vendéglátó iparban, egyéb helyeken.  (Integrated pest control, integrated pest management.) Patkányirtás, egérirtás, csótányirtás, hangyairtás, ágyi poloskairtás, darázsirtás, légyirtás, szúnyogirtás és egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és rágcsálók irtása, megelőzése. (Megrendelőink körében elterjedt beceneveink: irtójó, irtójók, jóbarátok, irtójóirtó, irtójóirtók.)
Telefon: 06 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu Cím: 1173 Budapest, Pesti út 168.
Tartalomhoz ugrás

Zöldövezetekben előforduló"repülő" csótányról

SZOLGÁLTATÁSAINK > EGYÉB ROVAROK ELLENI VÉDEKEZÉS

Budapest, főleg zöldövezeti, parkosított kerületeiben, kellemetlenséget okozó, lapp erdeicsótány és ázsiai csótány "a repülő csótány".

lapp erdeicsótány

A lapp erdeicsótány főként a főváros budai kerületében okoz kellemetlenséget. Budapesten találkoztunk már a külsőben és életmódban is hasonló ázsiai csótánnyal is. Laikusok által, e fajok, könnyen összetéveszthetőek a közismertebb, a lakásokban, éttermek konyháiban, stb. kellemetlenséget okozó német csótánnyal! De míg a német csótány és az egyéb előforduló csótányfajok (konyhai) a szárnyukat nem képesek repülésre használni, addig a lapp erdeicsótányok nagyon jól repülnek. Főként a hímek, mert a nőstények inkább ugranak. A külső hasonló jegyek mellett, mint a hosszú csáp, 6 – 12 mm méret, szárnyfedő, barnás színezet, sok tekintetben eltérnek a lakáson belül előforduló egészségügyi kártevők közé sorolt csótányoktól az erdeicsótány. Leginkább életmódjukban. Az erdeicsótány nappali életmódot folytat, és a lakások helyett, erdei övezetben, tisztások, erdőszegélyek környékén érzi jól magát. Kimondottan az avar alatt érzi jól magát. Mindenevő, korhadékot, és kisebb rovarokat gyakran fogyaszt. Lakásban nem érzi jól magát, megjelenésük elsősorban véletlen berepülés által történhet. De rendszerint nem is az a gond, hogy a lakásba betéved. Hanem, ha tömegesen ellepik a kertet.


Mit lehet tenni e csótányfajok ellen?

A lakásba való berepülés ellen egyedül a fizikai védekezés, a szúnyoghálózás az eredményes megoldás. Mivel a lakás nem természetes életközege, nem kell attól tartani, hogy tömegesen megszállnák a lakásokat. Az esti lámpafényes szellőztetést érdemes kerülni, mert a fény csak jobban vonzza őket. A kert rendbetételével az avar állandó feltakarításával az életkörülményeiket nehezíthetjük meg, így ezzel is érhetünk el sikereket. Drasztikus példányszámcsökkenést vegyszeres permetezéssel is el lehet érni, de fontos tudni, hogy ez mindig csak egy adott időszakra, és területre koncentrálódik. Mivel szabadban élnek, vándorolhatnak, később visszajöhetnek, ráadásul az irtószerek aktivitási ideje is más, mint zárt térben, ahol nincs kitéve csapadéknak.
Telefon: 06 30 9960071 E-mail: info@irtojo.hu
Vissza a tartalomhoz